Feyenoord Rotterdam is een Nederlandse profvoetbalclub uit het Zuid-Hollandse Rotterdam, opgericht op 19 juli 1908, die uitkomt in de Eredivisie. De stadionclub wordt vaak betiteld als de club van het volk. De thuisbasis is Stadion Feijenoord, dat in de volksmond De Kuip wordt genoemd. De traditionele uitrusting van Feyenoord bestaat uit een rood-wit shirt met een zwarte broek en dito kousen. De voetbalclub is een van de drie traditionele topclubs in Nederland.
Feyenoord won vijftien keer het landskampioenschap, dertien keer de KNVB beker, één keer de Europacup I, twee keer de UEFA Cup en één keer de wereldbeker. Mede doordat Feyenoord de eerste (en tot op heden de laatste) Nederlandse club is die internationaal een grote prijs won, speelt zij historisch gezien een vooraanstaande rol in het Nederlandse voetbal. Op de UEFA-ranglijst van beste clubs in Europa stond Feyenoord in het seizoen 2021/22 op 22 september 2021 op de tachtigste plaats met een totaal van 17.000 punten.[3]
Geschiedenis
Ontstaan
De club, waarvan de naam tussen 1912 en 1971 gespeld werd als Feijenoord, kent een lange historie. Op 19 juli 1908 werd in café "de Vereeniging" van Jac. Keizer de voetbalclub 'Wilhelmina' opgericht. Er werd gespeeld in rode shirts met blauwe mouwen en witte broeken. In 1909 werd na een fusie met 'Volharding' de naam veranderd in HFC (Hillesluisse Football Combinatie). HFC sloot zich aan bij de Rotterdamse Voetbalbond, maar omdat er in Haarlem al een club was die HFC heette, moest de naam wederom veranderd worden. Er werd gekozen voor RVV Celeritas met een horizontale geel-zwart gestreept shirt en witte broek.
In 1912 promoveerde Celeritas naar de NVB. Omdat er bij deze bond ook al een club was die de naam Celeritas droeg, HSV Celeritas, werd andermaal een nieuwe naam gekozen: Rotterdamsche Voetbal Vereeniging Feijenoord. Tegelijkertijd kreeg het tenue de huidige kleurstelling: een shirt dat wit is aan de linkerzijde van de speler en rood aan de rechterzijde. De mouwen zijn in tegenkleur: links rood, rechts wit. De kraag volgt in sommige seizoenen het shirt, in andere de mouwen; ook zwart komt regelmatig voor. De broek en kousen zijn zwart.
In augustus 1917 werd het nieuwe speelveld aan de Kromme Zandweg geopend met een wedstrijd tegen Be Quick Zutphen, die met 2-3 werd verloren.
Eerste successen
Zestien jaar na de oprichting en drie jaar na de promotie naar de hoogste klasse in 1921, vierde Feyenoord zijn eerste echte succes, het Nederlands landskampioenschap. Later volgden nog meer kampioenschappen, maar dat eerste kampioenschap vonden veel Feyenoorders toch het mooist van allemaal, vooral omdat de rollen definitief waren omgedraaid: de 'arbeiders' hadden de 'heren' verslagen. Hun club, hun Feyenoord, uit de boezem van het volk, was de beste van Nederland.
In de jaren die volgden bouwde Feyenoord door aan het succesverhaal. Net als in het kampioensjaar 1924, werd Feyenoord in de rest van de jaren twintig nogmaals enkele keren afdelingskampioen, maar een landstitel volgde alleen nog in 1928. In 1930 werd voor het eerst de KNVB beker gewonnen. Vijf jaar later lukte het Feyenoord om dit kunstje te herhalen, ditmaal in de finale tegen HVV Helmond.
Door de groeiende belangstelling voor de club en het daardoor toenemende aantal toeschouwers ontstond het idee om een nieuw stadion te bouwen. De accommodatie aan de Kromme Zandweg was te klein geworden. Drijvende kracht achter dit plan was voorzitter Leen van Zandvliet. Door de inzet van Daniël George van Beuningen werd een terrein in de Varkenoordse polder bemachtigd. Hier werd op 23 juli 1935 de eerste paal geslagen van het nieuwe stadion dat krap twee jaar later, op 27 maart 1937, werd geopend.
In de jaren dertig en veertig werden er vijf bekers en zeven landskampioenschappen gewonnen.
Magere jaren
Gedurende de oorlogsjaren speelde de club haar wedstrijden op Het Kasteel omdat de eigen Kuip werd bezet door de Duitsers. Ook werd er nog wel eens op andere locaties in het land gespeeld of op de oude locatie aan de Kromme Zandweg. Tijdens de oorlog werden er slechte resultaten geboekt en ook de jaren na de oorlog waren niet al te best. Pas in 1958 en 1959 werden er nieuwe bekers gewonnen.
De club speelde in 1961 haar eerste Europacupwedstrijd tegen het Zweedse IFK Göteborg. De ronde erna werden ze uitgeschakeld door het Engelse Tottenham Hotspur. Twee jaar later stonden honderdduizenden supporters langs de oevers van de Nieuwe Maas en Nieuwe Waterweg om de schepen, de Groote Beer en de Waterman, uit te zwaaien. Deze voerden duizenden supporters naar Lissabon voor de Europacupwedstrijd tegen Benfica. De wedstrijd ging verloren waardoor Feyenoord niet verder kwam dan de halve finale. In 1965 behaalde Feyenoord voor het eerst in zijn historie de dubbel. Het was de aanzet naar een succesvolle periode voor de Trots van Zuid.
Gouden periodes
In 1970 slaagde Feyenoord er in als eerste Nederlandse club de Europacup I te winnen met spelers als Wim Jansen, Willem van Hanegem en Mister Feyenoord Coen Moulijn, onder de zeer succesvolle trainer Ernst Happel. Enkele maanden later volgde ook nog de Wereldbeker. In 1974 veroverde Feyenoord de UEFA Cup, eveneens als eerste Nederlandse club, onder coaching van de zeer succesvolle Wiel Coerver, en met spelers als Wim Rijsbergen, Jan Boskamp, Lex Schoenmaker, Jörgen Kristensen en Peter Ressel. De eerste helft van de jaren zeventig waren, naast deze prijzen werden er ook nog landskampioenschappen gewonnen, succesvol voor de club. Daarna volgde een korte prijsloze periode vanaf half 1975, tot in het seizoen 1979/80 de KNVB-beker werd gewonnen.
Pas in de jaren tachtig begon de club weer wat prijzen te winnen. Ook bereikte het de halve finale van de Europacup II in het seizoen 1980/81, met in dat elftal onder meer Petur Petursson, Pierre Vermeulen, Richard Budding, Jan van Deinsen, Karel Bouwens, Carlo de Leeuw, Rene Notten, Wim van Til, Ben Wijnstekers, Andre Stafleu, Sjaak Troost, Ton van Engelen, en Joop Hiele. In het seizoen 1983/84 had Feyenoord een topjaar, toen het team – met daarin onder andere Johan Cruijff, Michel van de Korput, Ruud Gullit en Peter Houtman – zowel de beker als het landskampioenschap pakte. Cruijff nam hiermee revanche op zijn oude club Ajax, dat hem geen nieuw contract aanbood waardoor hij koos voor een jaar in dienst van de Rotterdammers. Na afloop van het seizoen nam Cruijff afscheid als voetballer. In de tweede helft van de jaren tachtig ging het weer wat minder met de club uit Rotterdam-Zuid, terwijl het Nederlands voetbalelftal wél succes boekte met Feyenoorders Hiele en Troost in de selectie, en Ajax (1986/87) en PSV (1987/88) ieder een Europa Cup wonnen.
Pas in 1991 werd er weer een prijs gewonnen; de beker. Daarna pakte de club twee landstitels, twee Supercups en tot en met 1995 nog 3 KNVB bekers in 4 jaar tijd. Bepalende spelers in de jaren negentig waren onder andere Henk Fraser, John de Wolf, Mike Obiku, József Kiprich, Ulrich van Gobbel, Gaston Taument en Jean-Paul van Gastel
Nieuwe millennium
Op 8 mei 2002 kregen de redelijk succesvolle jaren negentig een nog succesvoller vervolg. Feyenoord veroverde onder leiding van trainer Bert van Marwijk en met een uitblinkende Pierre van Hooijdonk in het eigen stadion, tegen de Duitse kampioen Borussia Dortmund, na 28 jaar voor de tweede keer in zijn historie de UEFA Cup.
Het veroveren van de UEFA Cup ontketende in het Stadion Feijenoord een volksfeest van grote omvang. Dit gebeurde twee dagen na de moord op Pim Fortuyn en maakte voor de Rotterdammers veel goed. De winst van de UEFA Cup was lange tijd de laatste prijs die de club won. Het kreeg te maken met financiële problemen en werd uitgesloten van Europese wedstrijden.
Rondom de UEFA Cupwedstrijd van 30 november 2006 tussen AS Nancy en Feyenoord, in de poulefase van het toernooi, ontstonden er schermutselingen tussen Feyenoordaanhangers en de lokale politie. Van de ongeveer 3000 meegereisde Feyenoord aanhangers kregen enkele het in het centrum van Nancy aan de stok met enkele politieagenten. De reactie van de politie was dusdanig generiek, tegenover alle Nederlanders die zich in het centrum bevonden, dat deze situatie snel uit de hand liep. Allerlei Feyenoorders die niet betrokken waren bij de gebeurtenissen tot dan toe werden door de politie opgedreven, waarop felle tegenreacties kwamen. Ondanks waarschuwingen van het Feyenoordbestuur waren er vrij beschikbare kaartjes te koop geweest, waardoor er meer supporters met en zonder kaartje meegereisd waren dan gebruikelijk, en een deel hiervan tussen de Franse supporters plaats moest nemen. In plaats daarvan werd de gehele Feyenoordaanhang in het uitvak gedreven door de politie, waarna zij met traangas bestookt werden, waardoor de wedstrijd tijdelijk stilgelegd werd. De wedstrijd zelf eindigde uiteindelijk in een 3-0 overwinning voor Nancy.
Door de resultaten van de overige wedstrijden in de poule kwalificeerde Feyenoord zich nog wel voor de volgende ronde, waarin het zou moeten uitkomen tegen Tottenham Hotspur FC. Op 19 januari maakte de UEFA echter bekend dat, ondanks de volgens sommigen twijfelachtige rol van de politie, Feyenoord geschorst werd voor de rest van het UEFA-cup-toernooi en een boete kreeg opgelegd van 100.000 Zwitserse frank (61.810 euro). Tevens kreeg Feyenoord een proeftijd van twee jaar.
Financiële problemen
Na 2006 ging het vrij snel minder met Feyenoord. Feyenoord won op 27 april 2008 nog wel de KNVB-beker, door Roda JC in de eigen Kuip met 2-0 te verslaan door goals van Denny Landzaat en Jonathan de Guzman, maar verder bleven het magere jaren voor de Trots van Zuid. Door het uitblijven van succes in de competitie en het niet halen van de Champions League, nam de schuld van Feyenoord in de jaren hierna sterk toe. De Rotterdammers hadden in de zomer van 2007 enkele grootverdieners aangetrokken, zoals Roy Makaay, Kevin Hofland en Giovanni van Bronckhorst, maar dat risico pakte niet goed uit.
In het seizoen 2008/2009 eindigde Feyenoord als zevende in de Eredivisie en geld voor versterkingen was er nauwelijks. Toch lukte het via enkele investeerders en andere constructies nog enkele spelers aan te trekken. Het seizoen 2009/2010 verliep voor Feyenoord beter vergeleken met het jaar daarvoor. De club eindigde op een stabiele vierde plek in de competitie en stond de club voor de vijftiende keer in de finale om de KNVB beker. De finale werd verloren van Ajax.
Voor aanvang van het seizoen 2010/2011 werd via de KNVB bekend dat Feyenoord in Categorie 1 is geplaatst. Dat betekent dat de voetbalbond hun financiële huishouding verscherpt in de gaten houdt. Clubs die in categorie 1 geplaatst zijn, moeten daar binnen drie jaar weer uit zijn. Hebben ze hun zaakjes binnen die periode niet op orde, dan dreigen ze hun licentie kwijt te raken. Door de financiële problemen had Feyenoord onvoldoende mogelijkheden om de selectie voldoende te versterken. Feyenoord was noodgedwongen jeugdspelers in te brengen en transfervrije spelers aan te trekken. Dit vertaalde zich in moeizame sportieve prestaties, aangezien Feyenoord een groot deel van het seizoen in de onderste regionen van de ranglijst verkeerde.
Op donderdag 28 oktober 2010, vier dagen na het historische verlies met 10-0 tegen PSV, nam een groep investeerders met de naam Vrienden van Feyenoord onder leiding van Pim Blokland 49% van de aandelen in Feyenoord over voor een bedrag van € 17 miljoen wat nog op kan lopen tot € 30 miljoen. In ruil hiervoor wilde de groep twee plaatsen in de Raad van Commissaren per februari 2011. Hiermee werd de schuld die Feyenoord had teruggebracht naar € 26 miljoen.[4] Ondanks dat Feyenoord een groot deel van zijn schuld had weggewerkt, meldde Eric Gudde dat er geen ruimte was voor versterkingen in de winterstop. Die konden volgens hem pas komen wanneer Feyenoord uit de categorie 1 geplaatst werd.[5] Feyenoord slaagde erin om op te krabbelen op de ranglijst en de degradatiezone te verlaten, maar eindigde uiteindelijk op de tiende plaats.
Wederopstanding
In de voorbereiding op het seizoen 2011/12 vertrok Georginio Wijnaldum naar concurrent PSV en Leroy Fer naar FC Twente.[6] Op 13 juli 2011 stapte Mario Been op als hoofdcoach door een gebrek aan vertrouwen van de spelersgroep. Vooral de ervaren spelers zouden het vertrouwen hebben opgezegd.[7]
Oud-Feyenoordspeler Ronald Koeman werd door de nieuwe technisch directeur Martin van Geel aangesteld als de nieuwe hoofdtrainer. Hij kreeg Jean-Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst als assistenten. Onder leiding van het nieuwe technische trio wist een jonge, onervaren spelersgroep zich te plaatsen voor de Champions League door tweede te worden in de Eredivisie. De steunpilaren in het successeizoen waren onder andere Ron Vlaar, Karim El Ahmadi en de van Manchester City gehuurde John Guidetti.
Ook op financieel gebied ging Feyenoord er op vooruit. De club promoveerde in april 2012 van Categorie 1 naar Categorie 2, waardoor de club iets meer ruimte kreeg voor transfers, en niet meer onder curatele stond van de KNVB. Zo werden in het daaropvolgende seizoen seizoen 2012/13 Harmeet Singh en Lex Immers aangetrokken voor respectievelijk € 500.000 en € 900.000. Daarnaast werd Graziano Pellè voor één seizoen gehuurd van FC Parma.
In de Champions League lootte Feyenoord in de derde voorronde het Oekraïense Dynamo Kiev. Over twee wedstrijden verloor Feyenoord met 1-3. De club ging daarna naar de play-offs van de Europa League, daarin werd het gekoppeld aan Sparta Praag. Ook in dit tweeluik redden de Rotterdammers het niet (2-4 verlies), waardoor Feyenoord dus vroegtijdig werd uitgeschakeld.
In het seizoen 2012/13 deed Feyenoord na een inhaalrace lang mee om de titel, maar uiteindelijk werd het derde achter Ajax en PSV. Daardoor begon het in de play-offs in de Europa League van het seizoen 2013/14. De smaakmakers van de ploeg waren destijds de verdedigers, alle basisverdedigers van Feyenoord waren op dat moment internationals. Op het middenveld brak Tonny Vilhena definitief door, terwijl voorin toptalent Boëtius debuteerde.
In het seizoen 2013/14 begon Feyenoord met de slechtste competitiestart ooit. De eerste 3 competitiewedstrijden werden verloren tegen respectievelijk PEC Zwolle, FC Twente en Ajax. Hierna ging het wel beter. In de beker bereikte Feyenoord de vierde ronde, waarin ze uitgeschakeld werden op bezoek in de Amsterdam ArenA (2-1 verlies). In de competitie was Feyenoord erg wisselvallig. Zo werd er thuis verloren van Heracles Almelo, maar wordt er uit gewonnen bij Vitesse. Door de matige reeks in uitwedstrijden stond Feyenoord na 25 wedstrijden op de vierde plaats onder FC Twente, Ajax en Vitesse. Europees gezien eindigde het seizoen 2013/14 al vroeg. De Rotterdammers namen het op tegen Krasnodar, maar verloren met 1-3 over twee wedstrijden. Op 1 februari 2014 maakte Koeman bekend dat hij na drie jaar zijn aflopende contract niet zou verlengen.
Nieuwe start
Op 3 maart 2014 maakte Feyenoord bekend dat Fred Rutten per 1 juli Ronald Koeman zou opvolgen als de nieuwe hoofdcoach, nadat toenaderingspogingen tot Louis van Gaal en Co Adriaanse op niets uitliepen. Ook waren er veel mutaties in het elftal. Waar dragende krachten als Graziano Pellè en Bruno Martins Indi vertrokken, kwamen er nieuwe spelers. Karim El Ahmadi keerde terug uit de Premier League, Jens Toornstra en Bilal Başacıkoğlu kwamen over van respectievelijk FC Utrecht en SC Heerenveen en Kenneth Vermeer maakte de gevoelige overstap van aartsrivaal Ajax naar Feyenoord. Ook huurde Feyenoord Colin Kâzım-Richards en trok het de transfervrije Khalid Boulahrouz aan.
Met dit elftal plaatste Feyenoord zich voor het eerst in zeven jaar voor de groepsfase van de Europa League, de opvolger van de UEFA Cup. Feyenoord drong zelfs door tot de tweede ronde, na een memorabele 2-0 overwinning op het Spaanse Sevilla. Feyenoord verloor in deze tweede ronde over twee wedstrijden met 2-3 van het Italiaanse AS Roma. Mede door het gebrek aan financiële middelen besloot Fred Rutten om na één jaar zijn contract niet te verlengen. Op 23 maart 2015 maakte Feyenoord zijn nieuwe trainer bekend: oud-speler en -aanvoerder Giovanni van Bronckhorst.
Prijzenpakker
Na acht jaar zonder prijs werd op 24 april 2016 beslag gelegd op de twaalfde KNVB Beker in de clubhistorie. In de Eredivisie behaalde Feyenoord de derde plek, ver achter Ajax en kampioen PSV. Gedurende de volgende transfermarkt deed Feyenoord goede zaken. Contracten van basisspelers als Dirk Kuijt en Eljero Elia werden verlengd en verder werd Nicolai Jørgensen voor ongeveer €3.500.000,- overgenomen van FC Kopenhagen, terwijl Brad Jones transfervrij werd aangetrokken van N.E.C. als vervanger van de geblesseerde doelman Kenneth Vermeer.
Het seizoen 2016/17 begon voortreffelijk, de eerste negen competitiewedstrijden werden gewonnen en Feyenoord versloeg het Engelse Manchester United met 1-0 in de Europa League. In diezelfde week werd er in Eindhoven gewonnen van regerend landskampioen PSV, 0-1. Het eerste puntverlies werd geleden in de thuiswedstrijd tegen Ajax op 23 oktober 2016. Het werd 1-1 door doelpunten van Kasper Dolberg en Dirk Kuijt. Een week later werd thuis gelijk gespeeld tegen SC Heerenveen (2-2). Op 6 november verloor een gehavend elftal voor het eerst dat seizoen in de Eredivisie; degradatiekandidaat Go Ahead Eagles was door een doelpunt van Jarchinio Antonia met 1-0 te sterk in Deventer. Europees liep het die periode niet en na nederlagen tegen Manchester United (4-0) en Fenerbahçe (0-1) liep voor Feyenoord het Europees avontuur ten einde. In de Eredivisie werden tussendoor grote zeges geboekt, zoals de 6-1 overwinning tegen Sparta en 0-4 tegen AZ. Met een voorsprong van vijf punten op nummer twee Ajax ging Feyenoord als koploper de winterstop in.
De tweede seizoenshelft begon Feyenoord sterk. De eerste zeven competitiewedstrijden van 2017 werden gewonnen door Feyenoord. In Arnhem werd wel verloren van Vitesse in het toernooi om de KNVB beker (2-0). Ook werd PSV thuis door een rommelig eigen doelpunt van PSV-keeper Jeroen Zoet met 2-1 verslagen. Op 5 maart was Sparta de eerste ploeg die Feyenoord na de winterstop in de Eredivisie wist te verslaan. Door een vroeg doelpunt van Mathias Pogba won Sparta met 1-0. Feyenoord richtte zich echter snel weer op. Er werd wederom ruim gewonnen van AZ (5-2) en een week later werd in en tegen Heerenveen met 1-2 gewonnen. Vervolgens stond de Klassieker tegen Ajax op het programma. Na een vroeg doelpunt won Ajax uiteindelijk met 2-1. In de doordeweekse speelronde op 5 april 2017 werd Go Ahead Eagles met een 8-0 nederlaag terug naar Deventer gestuurd. Echter, door een gelijkspel tegen PEC Zwolle was de voorsprong op Ajax geslonken tot op één punt. Na twee overwinningen op rij van Feyenoord en een nederlaag van achtervolger Ajax tegen PSV was de voorsprong met nog twee wedstrijden te gaan weer vier punten.
Op de voorlaatste speeldag van de Eredivisie kon Feyenoord op bezoek bij stadsgenoot Excelsior kampioen worden, maar er werd met 3-0 verloren. Een week later op de laatste speeldag werd de ploeg alsnog kampioen door met 3-1 te winnen van Heracles Almelo. De drie goals van Feyenoord werden gemaakt door aanvoerder Dirk Kuijt, die zijn laatste wedstrijd speelde en hiermee zijn carrière glansrijk afsloot. Het betekende de vijftiende landstitel in de historie van Feyenoord en de eerste sinds 1999.
Door het kampioenschap speelde de club ook de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen bekerwinnaar Vitesse in de Kuip op 5 augustus 2017. Na negentig minuten, met een stand van 1-1, won Feyenoord de Johan Cruijff Schaal na een penaltyreeks. Echter de rest van het seizoen verliep teleurstellend. In de Champions League werd Feyenoord in de groepsfase met drie punten uitgeschakeld in een groep met Manchester City, Napoli en Shakhtar Donetsk. In de Eredivisie was Feyenoord al in januari kansloos voor de titel en eindigde het, ondanks de terugkeer van Robin van Persie, op plek vier met een flinke achterstand op kampioen PSV, nummer twee Ajax en nummer drie AZ.
Het seizoen werd positief afgesloten met het winnen van de dertiende KNVB-beker in de clubhistorie. Daarmee won de club de vierde prijs in drie jaar en na de speciale gouden kampioensschaal (60 jaar Eredivisie) en de eerste nieuwe Johan Cruijff Schaal ook de gouden KNVB-beker die goud is ter ere van de honderdste finale. Op zaterdag 4 augustus 2018 werd de officiële openingswedstrijd van het Nederlandse voetbalseizoen 2018-2019 met strafschoppen gewonnen van PSV. Feyenoord sleepte daardoor voor het tweede jaar op rij de Johan Cruijff Schaal binnen. Dit was Feyenoords vijfde prijs sinds het jaar 2016.
Wisselvallig
Op 24 januari 2019 maakte Van Bronckhorst, de succesvolste trainer in de clubhistorie, bekend de club na het seizoen te verlaten.[8] Jaap Stam werd op 6 maart 2019 aangekondigd als de opvolger van Van Bronckhorst,[9] maar hij besloot al na enkele maanden op te stappen als hoofdtrainer van Feyenoord, mede door tegenvallende resultaten en de 4-0 nederlaag in De Klassieker tegen Ajax.[10] De ervaren oud-bondscoach Dick Advocaat volgde hem op en kreeg de kwakkelende ploeg weer aan de praat.[11] Onder zijn leiding bleef het elftal lange tijd ongeslagen en bereikte het in 2020 de finale van het KNVB Beker-toernooi door met 7-1 van NAC Breda te winnen. Deze finale, waarin FC Utrecht de tegenstander zou zijn, werd door de coronacrisis in Nederland echter niet gespeeld. In het najaar van 2020 werd bekend dat Advocaat Feyenoord zou verlaten[12] Twee weken later werd voormalig AZ-hoofdtrainer Arne Slot aangekondigd als de nieuwe hoofdtrainer van de Rotterdammers.[13] Het laatste seizoen onder leiding van Advocaat eindigde de club op een vijfde plaats op de ranglijst, waardoor het play-offs moest gaan spelen om Europees voetbal te bewerkstelligen. In de eerste ronde trof het stadsgenoot Sparta waar met 2-0 van werd gewonnen en in de finale was Utrecht de tegenstander. Ook die wedstrijd werd met 2-0 gewonnen waardoor de club zich plaatste voor de voorronde van de nieuwe UEFA Europa Conference League.[14]
Erelijst
Grote toernooien
CompetitieAantalJarenInternationaalWereldbeker voor clubteams1×1970Europacup I1×1970UEFA Cup2×1974, 2002Vriendschapsbeker (vriendschappelijk) / Intertoto Cup (poulewinnaar)5×1958, 1959, 1967, 1968, 1973NationaalNederlands landskampioenschap / Eredivisie 15×1924, 1928, 1936, 1938, 1940, 1961, 1962, 1965, 1969, 1971, Holdertbeker / KNVB Beker13×1930, 1935, 1965, 1969, 1980, 1984, 1991, 1992, 1994, 1995, Nederlandse Supercup / Johan Cruijff Schaal4×1991, 1999, 2017, 2018RegionaalZilveren Bal8×1926, 1928, 1930, 1933, 1937, 1939, 1942, 1948Afdelingskampioen Eerste Klasse13×1924, 1926, 1927, 1928, 1929, 1931, 1932, 1933, 1936, 1937, Afdelingskampioen overgangsklasse (2e klasse)1×1921Afdelingskampioen 3e klasse1×1916Kleinere toernooien
CompetitieAantalJarenInternationaalParis Tournament11973Trofeo Columbino11974Villa de Bilbao Trofee21974, 1976Gazi Cup12000Maspalomas Cup32001, 2002, 2003Europe-America Tournament12005Cup of Traditions12020NationaalAmsterdam Tournament11983Kappa Cup12004RegionaalPromotie naar 1e klasse (Rotterdamse Voetbal Bond)11910Kampioen 1e klasse (Rotterdamse Voetbal Bond)11912Concordiaan Beker21912, 1915Gouden Industriebeker21921, 1922Estafette rond Delft11930Sparta Paastoernooi11934Bevrijdingsbeker11945Prins Bernhardbeker11955AD (Rotterdam) Tournament71978, 1979, 1982, 1984, 1988, 1989, 1990Coen Moulijn memorial cup12012 (oud-Feyenoord)Clubcultuur
Supporters
Het LegioenDe supporters van Feyenoord staan ook wel bekend als Het Legioen. Het Feyenoordlegioen heeft de reputatie reislustig en fanatiek te zijn. Het rugnummer 12 wordt nooit aan een speler gegeven, maar is voorbehouden aan Het Legioen, dat als 12e man wordt beschouwd. De harde kern onder de supporters noemt zich S.C.F. Hooligans.
In 1963 reisden circa 3.000 supporters met twee schepen, en nog duizenden met auto of trein, naar Lissabon om Feyenoord een Europacupwedstrijd te zien spelen tegen Benfica. Bij een gemiddelde Europese uitwedstrijd reizen er 1.000 tot 2.000 fans mee en in 1996 gingen bijna 15.000 supporters mee toen Feyenoord een wedstrijd speelde tegen het Duitse Borussia Mönchengladbach.
De KameraadjesVoor de jongste fans van Feyenoord is er ook een juniorclub, De Kameraadjes, voor kinderen tot en met 14 jaar. Als lid van De Kameraadjes maken de leden kans op exclusieve acties, trainingen of cadeaus.
Clublied
Hand in Hand is sinds 1961 het clublied van Feyenoord. De melodie van het lied werd in de negentiende eeuw geschreven door de Duitser Wilhelm Speidel. Het lied werd in de loop der jaren door diverse Nederlandse clubs gebruikt, zo zijn er versies van SVV en DHC bekend. Jaap Valkhoff, die later ook deel uitmaakte van The Three Jacksons, zette in de jaren zestig zowel een Feyenoord- als een Ajax-versie op de plaat. Onder Feyenoord-supporters groeide het vervolgens uit tot the officieuze clublied. In het zuiden van Nederland gebruikt ook MVV zijn eigen versie van het "Hand in Hand". In België hoort men de melodie regelmatig van de tribunes komen wanneer Club Brugge, Royal Antwerp en Genk hun wedstrijden spelen.
Geen woorden maar daden is een regeltje uit het clublied en staat symbool voor de cultuur van Feyenoord. Het is een club van (haven)arbeiders; 'handen uit de mouwen en werken voor je geld'.
Andere muziekBij alle thuiswedstrijden van Feyenoord keren twee nummers altijd terug: de Opkomsttune en de Goaltune. De Opkomsttune begint met het geroffel van pauken, die steeds sneller worden gespeeld. Uiteindelijk, wanneer de tunnel open gaat, klinkt het Hand in Hand door de speakers van het stadion.
Wanneer Feyenoord een doelpunt maakt in hun thuiswedstrijden galmt eerst de scheepshoorn van de Rotterdamse haven door het stadion, waarna het nummer I Will Survive wordt gespeeld, gecoverd door de Hermes House Band, maar eerder beroemd gemaakt door Gloria Gaynor in de jaren '70.[15] Deze Goaltune wordt al sinds 1994 gebruikt.
In recentere jaren wordt het nummer Super Feyenoord ook regelmatig gedraaid vlak voor de aftrap. Nadat de namen van de thuisclub zijn opgenoemd wordt dit nummer ingezet om Het Legioen klaar te stomen voor de wedstrijd. Daarnaast wordt er ook veel muziek gedraaid van Paul Elstak. Dit zijn veelal hardcore nummers, waar Het Legioen op mee springt.
De supporters van Feyenoord staan bekend als creatievelingen en hebben tijdens wedstrijden veel verschillende liedjes en gezangen in hun uitrusting. Tot de belangrijkste Feyenoord-nummers behoren Wie heeft er weer een goal gescoord, Feijenoord, Feijenoord van Tom Manders, Mijn Feyenoord van Lee Towers,[16] Feyenoord wat gaan we doen vandaag? door Cock van der Palm,[17] en De laatste trein naar Rotterdam door Tom Manders.
Tijdens het seizoen 2001/02 werd een parodie op het nummer Put your hands up van Black and White Brothers gelanceerd, genaamd Put your hands up for Pi-Air, als een eerbetoon aan Pierre ("Pi-Air") van Hooijdonk, destijds een van de belangrijkste spelers van de club.[18] Eerder had Coen Moulijn ook al een lied aan hem opgedragen gekregen, Coentje Coentje Coentje.[19]
Daarnaast is You'll Never Walk Alone, van Gerry & the Pacemakers maar vertolkt door Lee Towers, een populair nummer die veelvuldig gedraaid en gezongen wordt door de Feyenoord-aanhang.
Mascotte
De officiële mascotte van Feyenoord is Coentje, vernoemd naar Coen Moulijn. Coentje kreeg in 2021 een make-over met behulp van De Kameraadjes. Daarnaast werden er twee mascottes geïntroduceerd als Coentjes beste kameraadjes; keeper Mike en voetbalster Manon.[20]
In mei 2007 werd echter de gorilla Bokito erg populair onder de supporters van de Rotterdamse volksclub, nadat deze internationaal in het nieuws kwam toen hij ontsnapte uit zijn verblijf in Diergaarde Blijdorp. Sindsdien groeide Bokito uit tot de onofficiële mascotte van Feyenoord en zijn er spandoeken te zien waarop de gorilla te zien is.
Daarnaast groeide olifant Olli in 2013 uit tot een onofficiële mascotte nadat de in financiële nood verkerende Diergaarde Blijdorp voor een half seizoen op de tenues van Feyenoord stond. De olifant speelde samen met oud-speler Giovanni van Bronckhorst de hoofdrol in een reclamespot die ASR Verzekeringen voor Diergaarde Blijdorp maakte. Vanaf 28 maart 2013 was de knuffelolifant Olli verkrijgbaar. De belangstelling voor Olli was zo groot dat er na korte tijd lange rijen voor de poorten van de dierentuin stonden, waarbij men anderhalf uur moest wachten om een exemplaar te bemachtigen.[21] Binnen 24 uur was Diergaarde Blijdorp door de gehele voorraad van 11.000 pluchen olifantjes heen.[22]
Open dag
Elk jaar komen tienduizenden mensen naar de traditionele open dag in De Kuip om het seizoen te openen. Spectaculair hoogtepunt is de helikopter die in het stadion landt om de nieuwe aanwinsten symbolisch naar De Kuip en Het Legioen te brengen.
Rivaliteit
De grote rivaal van Feyenoord is het Amsterdamse AFC Ajax. Met name uit historisch oogpunt en achterban staan de wedstrijden tussen beide clubs bekend als een beladen wedstrijd. De wedstrijd tussen twee van de grootste clubs van Nederland staat bekend als de Klassieker. Door deze rivaliteit breken er regelmatig (ernstige) supportersrellen uit.
Twee keer in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal was de bekerfinale een Klassieker. De enige keer dat Feyenoord won, was in 1980. Ajax werd dat seizoen 1979/80 kampioen, maar werd behalve in de KNVB Beker-finale (3-1, 17-5-1980) ook voor de competitie verslagen (4-0, 29-9-1979).[23] Ajax was dus de beste, maar Feyenoord was twee keer beter. Dat dit voor supporters zo belangrijk is, wordt verwoord in de titel van het boek Beter dan de beste.[24]
Vanuit historisch oogpunt kan ook stadsgenoot Sparta als rivaal gezien worden, al is deze rivaliteit sterk bekoeld. Deze West-Rotterdamse voetbalploeg was de eerste rivaal van Feyenoord. Sparta, de Kasteelheren, werd gezien als een chique club, terwijl Feyenoord als volksclub te boek staat. De derby's tussen beide partijen staan daarnaast al jaren in het teken van 'de club van Rotterdam'. De Rotterdamse derby wordt niet ieder jaar meer gespeeld, omdat Sparta niet altijd in de Eredivisie uitkomt.
Stadion
Voorheen
In de beginjaren van de club speelde het op verschillende locaties op Zuid. Zo speelde het tussen 1909 en 1917 op het Afrikaanderplein aan de Paul Krugerstraat, waar destijds een voetbalveld lag. Later speelde de club aan de Kromme Zandweg, op de hoek met de Dordtsestraatweg. Het stadion werd geopend op 26 augustus 1917 met een openingswedstrijd tegen Be Quick uit Zutphen, die door Feyenoord met 2-3 werd verloren.
De Kuip
Stadion Feijenoord is sinds 1937 de thuisbasis van Feyenoord. Het werd destijds gebouwd in opdracht van voorzitter Leen van Zandvliet en ontworpen door Leendert van der Vlugt, die eerder al de Van Nellefabriek ontwierp. Twee van de tribunes in De Kuip zijn vernoemd naar twee clubiconen; oud-verzorger en ambassadeur Gerard Meijer en oud-speler en -trainer Willem van Hanegem. Ook de zalen in het naastgelegen Maasgebouw zijn vernoemd naar verschillende bepalende figuren in de geschiedenis van de club; Ernst Happel, Bas Paauwe, Cor Kieboom, Coen Moulijn, Puck van Heel, Guus Brox en Gerard Kerkum. Het perscentrum in het stadion is vernoemd naar Fred Blankemeijer.
Oud-speler Peter Houtman is de vaste stadionspeaker van de club tijdens thuiswedstrijden in De Kuip, terwijl DJ "Bootsy Paul" de muziek verzorgd.
Toekomst
Sinds begin twintigste eeuw werkt Feyenoord aan nieuwbouwplannen voor een groter, moderner stadion. Zo was er een een plan voor een stadion dat deels op het Eiland van Brienenoord zou worden gebouwd voor het bid van het WK voetbal 2018 of 2022 dat plaats moest vinden in Nederland en België. Het bid werd niet gewonnen en de plannen werden afgeblazen.
Vervolgens waren er plannen om een nieuw stadion te bouwen op een gedeelte van Sportcomplex Varkenoord, direct naast De Kuip. Het meest recente plan, waarvan op 20 september 2019 het definitieve ontwerp aan de gemeente bekend werd gemaakt, betreft een stadion dat deels in de Maas zou komen te liggen en waarvan de club hoopt het in 2025 te gaan bespelen. Het maakt deel uit van de grotere gebiedsontwikkeling Feyenoord City en draagt door de voorgenomen locatie de bijnaam Maasstadion.[25] Ondanks verzet van een deel van de achterban[26] bevinden de plannen zich anno april 2021 in een vergevorderd stadium. Op 28 april van die maand maakte de club namelijk bekend in te stemmen met de business case.[27]
Trainingscomplex
Sportcomplex Varkenoord
Sinds jaar en dag huisvest Sportcomplex Varkenoord de jeugdopleiding van Feyenoord. In de periode 2009–2018 trainde ook het eerste elftal op het sportcomplex, nadat het trainingsveld voor het stadion plaats moest maken voor het parkeerterrein. Nadat het eerste elftal in de zomer van 2018 verhuisde naar het nieuwe Trainingscomplex 1908 even verderop, onderging Varkenoord een metamorfose. Zo werden er nieuwe velden aangelegd en kwam er een gloednieuw hoofdgebouw voor de Feyenoord Academy en SC Feyenoord. Dit hoofdgebouw werd op 23 augustus 2019 officieel geopend door Robin van Persie en Giovanni van Bronckhorst, naar wie de hoofdtribune werd vernoemd. Later ging Varkenoord ook als trainings- en wedstrijdlocatie dienen voor de Feyenoord Vrouwen.
Trainingscomplex 1908
Jarenlang trainde het eerste elftal van Feyenoord op een veld voor De Kuip, maar in de periode van 2009 tot medio 2018 trainde het op Sportcomplex Varkenoord. Het eerste elftal stak daarvoor vaak de drukke Coen Moulijnweg over, dit tot ergernis van toenmalig hoofdtrainer Ronald Koeman, die ervoor zorgde dat het elftal in het vervolg met busjes naar de trainingsvelden gebracht zouden worden. In de zomer van 2018 nam het eerste elftal een nieuw trainingscomplex in gebruik dat voorzien was van een hoofdgebouw met daarin faciliteiten als een sportruimte, medisch centrum, zwembad, auditorium en kantoren voor de medewerkers van het eerste elftal.
Sponsoren
PeriodeKledingsponsorShirtsponsor[28]Shirtsponsor mouw1963–1970Bukta / Jansen & Tilanusgeengeen1970–1978Le Coq Sportif1978–1982Adidas1982–1983Adidas/PumaGouden Gids1983–1984Puma1984–1987Opel1987–1989Hummel1989–1990HCS1990–2000AdidasStad Rotterdam Verzekeringen2000–2004Kappa2004–2008Fortis2008–2009Fortis ASR2009–2013PumaASR Verzekeringen20131Diergaarde Blijdorp12013–2014Opel2014–2017Adidas2017–2019Qurrent2019–2020Droomparken22020–2021TOTO2021–2022EuroParcs32022–20231 Van januari t/m juni 2013 gunde ASR het hoofdsponsorschap aan Diergaarde Blijdorp.
2 EuroParcs op de shirts tijdens wedstrijden in de KNVB Beker en de Europa League in 2020/21.
3 Er is een optie voor nog een seizoen.
Organisatie
NaamNationaliteitFunctieSindsRaad van CommissarissenToon van Bodegom NederlandPresident-Commissaris2018[29]Ronald Brus NederlandCommissaris2020[30]Peter van der Laan NederlandCommissaris2020[31]Gérard Moussault NederlandCommissaris2015[32]Sjaak Troost NederlandCommissaris2020[33]DirectieMark Koevermans NederlandAlgemeen directeur2019[34]Frank Arnesen DenemarkenTechnisch directeur2020[35]Joris van Dijk NederlandCommercieel directeur2020[36]Pieter Smorenburg NederlandFinancieel directeur2019[37]JeugdopleidingRini Coolen NederlandAcademy Director2021[38]Raymond van Meenen NederlandHead of Operations2021[39]Laatste update: 9 augustus 2021
Feyenoord 1
Selectie
Nr.Nat.NaamCompetitieBekerEuropaOverigTotaalContractVorige clubDebuutDebuutwedstrijdWWWWWKeepers1Justin Bijlow4503010030610202513 augustus 2017Feyenoord - Twente, 2-121Ofir Marciano00002000202023 Hibernian19 augustus 2021Feyenoord - Elfsborg, 5-030Thijs Jansen00000000002023Verdedigers2Marcus Pedersen500070001202026 Molde22 juli 2021Drita - Feyenoord, 0-03Lutsharel Geertruida5157214100728202425 oktober 2017Feyenoord - Swift, 4-14Marcos Senesi52461160207652023 San Lorenzo22 september 2019Emmen - Feyenoord, 3-35Tyrell Malacia713901702099320246 december 2017Feyenoord - Napoli, 2-118Gernot Trauner500050001002025 LASK5 augustus 2021Luzern - Feyenoord, 0-325Ramon Hendriks40000000402023 NAC Breda15 augustus 2021Willem II - Feyenoord, 0-432Denzel Hall00000000002024Middenvelders6Mark Diemers2932060103832023 Fortuna Sittard12 september 2020PEC Zwolle - Feyenoord, 0-210Orkun Kökçü60861222209011202527 september 2018Gemert - Feyenoord, 0-416Francesco Antonucci00001000102024 Volendam22 juli 2021Drita - Feyenoord, 0-017Fredrik Aursnes50001000602024 Molde15 augustus 2021Willem II - Feyenoord, 0-420João Carlos Teixeira1800040002202022 Vitória Guimarães20 september 2020Feyenoord - Twente, 1-126Guus Til53007600129huur Spartak Moskou22 juli 2021Drita - Feyenoord, 0-028Jens Toornstra2055422240571274622022 Utrecht31 augustus 2014Twente - Feyenoord, 0-045Lennard Hartjes0000100010202312 augustus 2021Feyenoord - Luzern, 3-048Antoni Milambo0000100010202312 augustus 2021Feyenoord - Luzern, 3-0Aanvallers7Luis Sinisterra5110711672176192024 Once Caldas12 augustus 2018De Graafschap - Feyenoord, 2-09Alireza Jahanbakhsh40005300932024 Brighton & Hove Albion29 juli 2021Feyenoord - Drita, 3-211Bryan Linssen3413221311150172023 Vitesse12 september 2020PEC Zwolle - Feyenoord, 0-214Reiss Nelson0000000000huur Arsenal23Aliou Baldé40000000402025 Diambars20 maart 2021Feyenoord - Emmen, 1-124Naoufal Bannis1120080001922023 Dordrecht4 augustus 2019Feyenoord - Sparta Rotterdam, 2-233Cyriel Dessers2100100031huur Genk14 september 2021Maccabi Haifa - Feyenoord, 0-043Mimeirhel Benita0000100010202326 augustus 2021Elfsborg - Feyenoord, 3-1* Het rugnummer 12 wordt niet uitgereikt en is voorbehouden aan Het Legioen, dat als 12e man wordt beschouwd.
* Wedstrijdstatistieken bijgewerkt tot en met 22 september 2021. Europese statistieken zijn inclusief kwalificatiewedstrijden.
* Bij blessures of schorsingen wordt het team, wanneer nodig, aangevuld met jeugdspelers.
* Als de vorige club cursief is, dan betrof dit een verhuurperiode.
Staf
NaamNationaliteitFunctieSindsContractVorige clubTechnische StafArne Slot NederlandHoofdtrainer2021[40]2023 AZMarino Pusic NederlandAssistent-trainer2021[41]2023 AZRobin van Persie NederlandAssistent-trainer2020[42]John de Wolf NederlandAssistent-trainer2019[43]2022[44] SpakenburgKhalid Benlahsen NederlandKeeperstrainer20162022Dennis van der Ree NederlandVideoanalist2021[45] TwenteMedische- & Performance StafStijn Vandenbroucke BelgiëHoofd Medisch & Performance2019 West Ham UnitedRuben Peeters BelgiëPerformance trainer2021[46] GenkLeigh Egger AustraliëPerformance trainer2019 Fijisch Rugby TeamSteven Bakker NederlandPerformance data analist2021Tim Jansen NederlandRevalidatietrainer2021Jasper van Kempen NederlandFysio- en manueel therapeut2019Stefan van Meenen NederlandFysio- en manueel therapeut2016Jolien Lewyllie NederlandSportdiëtiste2021Joost van der Hoek NederlandClubarts2021[47] AZDuncan Meuffels NederlandOrthopedisch chirurgScouting StafMark Ruijl NederlandHoofd Scout2021[48]Christos Akkas GriekenlandScout2021[48] PAOK SalonikiTim de Cler NederlandScout2020Bjarne Hansen DenemarkenScout2020 AnderlechtMicha Jansen NederlandScout2021 Willem IIBernard Schuiteman NederlandScout2021[48] GrasshopperGovert Soeters NederlandData scouting scientist2021Overige StafFrank Boer NederlandTeammanager2021[49]Jan Mastenbroek NederlandSpelersbegeleiderSamuel Sanches NederlandPersvoorlichterMitchell Groeneveld NederlandMateriaalmanJesse de Vente NederlandMateriaalmanLaatste update: 7 juli 2021 20:40
Overige elftallen
Feyenoord Academy
De Feyenoord Academy is de jeugdopleiding van de Rotterdammers. Het is een belangrijke levensaders van de club en heeft door de jaren heen vele talentvolle voetballers voortgebracht, zoals (voormalig) internationals Nathan Aké, Giovanni van Bronckhorst, Jeffrey Bruma, Leroy Fer, Robin van Persie, Stefan de Vrij en Georginio Wijnaldum. Het is een van de toonaangevende opleidingsinstituten in het Nederlandse voetbal en won al meerdere keren de Rinus Michels Award voor Jeugdopleiding van het Jaar. Om kennis en ervaringen te delen heeft de academy verschillende samenwerkingsverbanden met voetbalclubs in de regio, zoals Alphense Boys, Barendrecht, RBC Roosendaal, Spartaan'20 en Spijkenisse.
Feyenoord O21Het Onder 21-elftal van Feyenoord, de opvolger van Jong Feyenoord, komt sinds 2020 uit in de nieuwe Onder 21-competitie van de KNVB, waaruit promotie naar de Tweede divisie mogelijk is. Eerder kwam Jong Feyenoord uit in de beloftencompetitie en de reservecompetitie waar het in 2008 en 2014 kampioen werd. Het elftal dient als opstap richting het eerste elftal voor de jonge talenten van de club. Ook eerste elftal spelers die terugkeren van een blessure konden in het verleden minuten maken in het elftal om wedstrijdritme op te doen. In aanloop naar het seizoen 2021/22 is het elftal meer bij het eerste elftal gevoegd om de overstap tussen het hoogste jeugdteam en het eerste elftal te verkleinen.
Competitieresultaten 2008–heden1275851322610––0809101112131415161718192021Feyenoord Vrouwen
In 2017 maakte toenmalig algemeen directeur Eric Gudde bekend dat Feyenoord voornemens was om in 2019 te beginnen met een vrouwenvoetbalelftal in de Eredivisie Vrouwen. Het vernieuwde Sportcomplex Varkenoord zou dan genoeg mogelijkheden bieden om ook een volwaardige vrouwentak te huisvesten, door de oplevering van een nieuw hoofdgebouw in de zomer van 2019. Sinds het uitspreken van het voornemen in 2017 is Feyenoord al begonnen met het opbouwen van een academy voor meidenvoetbal. Oud-international Manon Melis speelt een belangrijke rol in het opbouwen van het meiden-/vrouwenvoetbal binnen de club. Op 31 maart 2021 werd officieel bekendgemaakt dat Feyenoord in het daaropvolgende seizoen, 2021/22, deel zou gaan nemen aan de Eredivisie Vrouwen.
[weergeven]HoofdtrainersOud-Feyenoord
De selectie van Oud-Feyenoord speelt al jaren wedstrijden door het hele land tegen diverse clubs en gelegenheidselftallen op verschillende niveaus, vaak ter gelegenheid van een jubileum of opening van een nieuw sportcomplex. Oud-Feyenoord is een hecht team met clubhelden uit het rijke verleden, zoals Pierre van Hooijdonk, Paul Bosvelt, Kees van Wonderen, Ben Wijnstekers, Peter Houtman, Royston Drenthe, Jean-Paul van Gastel, Kees van Wonderen en Gaston Taument.
Sportclub Feyenoord
Sportclub Feyenoord ontstond in 1978 uit een splitsing tussen de BVO Stichting Feyenoord (de proftak) en de amateurafdeling. Het standaardelftal speelde jarenlang in het zondag amateurvoetbal, maar tijdens een Algemene Ledenvergadering in november 2012 kozen de leden ervoor te switchen naar het zaterdagvoetbal. In een paar jaar klom het elftal op van de Vierde Klasse naar de Hoofdklasse, waarin het vanaf het seizoen 2020/21 weer uitkomt.
Samenwerkingsverbanden
Feyenoord had tussen 1997 en 2005, en 2009 en 2015 een nauw samenwerkingsverband met Excelsior Rotterdam. Feyenoord kon spelers die nog niet goed genoeg zijn bij Excelsior ervaring op laten doen en ze later weer terug halen. Onder andere Christian Gyan, Thomas Buffel en Salomon Kalou wisten op deze wijze door te breken bij Feyenoord. Sinds 2005 stalde Feyenoord vrijwel geen talenten meer bij Excelsior en was de verhouding veel zakelijker. Excelsior was dan ook geen satellietclub meer. In het seizoen 2008/2009 werd de samenwerking met Excelsior in zijn geheel opgeheven, om er enkele maanden later weer op terug te komen.
Van 1999 tot 2014 had Feyenoord een satellietclub in Ghana. Feyenoord Fetteh was de Afrikaanse tak van de Rotterdammers, maar omdat slechts enkele spelers zonder succes de overstap naar Feyenoord Rotterdam maakten, ging het project vooral als liefdadigheidsproject de Nederlandse geschiedenisboeken in. De club werd in Ghana wel geroemd vanwege zijn toonaangevende voetbalacademie.
Feyenoord had ook verschillende samenwerkingsverbanden met buitenlandse clubs, maar omdat die niets opleverden, zijn deze inmiddels verbroken. Wel heeft het via de Feyenoord Academy nog samenwerkingsverbanden met verschillende amateurvoetbalclubs.
Tijdens de nieuwjaarsreceptie van 2019 maakte algemeen directeur Jan de Jong bekend dat Feyenoord een samenwerkingsverband aan was gegaan met het nabijgelegen FC Dordrecht. Door middel van deze samenwerking was Feyenoord voornemens om ieder seizoen enkele jeugdspelers onder te brengen bij de Schapenkoppen om ervaring op te doen in het betaalde voetbal. Ook zouden de clubs samenwerken op het gebied van kennisdeling en het opleiden van (jeugd)trainers. Echter werd de samenwerking al snel stopgezet omdat het niet het gewenste effect had voor beide clubs.
Overzichtslijsten
Competitieresultaten sinds 1910
- Eredivisie
- Hoofdklasse (prof)
- Overgangsklasse
- Eerste klasse (prof)
- Eerste klasse
- Tweede klasse
- Derde klasse
- Eerste klasse RVB
- Tweede klasse RVB
- Noodcompetitie
- 1909 - 1912: RVV Celeritas
- 1912 - 1923: RVV Feijenoord
- 1923 - 1971: RV & AV Feijenoord
- 1971 - 1978: SC Feyenoord
- 1978 - heden: Feyenoord
Punten sinds 1957
Een overzicht van de behaalde punten vanaf de oprichting van de Eredivisie in 1956/57 tot en met het heden, omgerekend naar 34 wedstrijden per seizoen en 3 punten voor een overwinning).
Resultaten in Europese competities sinds 1956
VR2 = tweede kwalificatieronde, VR = derde kwalificatieronde, PO = Play-offronde
Vanaf het seizoen 1999/2000 is er een doorstroming van clubs uit de Champions League naar de UEFA Cup / Europa League of vanaf het seizoen 2021/2022 naar de Europa Conference League..
Vanaf het seizoen 2021/2022 is er een doorstroming van clubs uit de Europa League naar de Europa Conference League.
UEFA rank sinds 1962
* Stand per 18 maart 2021.
In Europa
Feyenoord speelt sinds 1961 in diverse Europese competities. Hieronder staan de competities en in welke seizoenen de club deelnam. Vet gedrukt staan de edities die zijn gewonnen door Feyenoord:
- UEFA Super Cup (1x)
- Europacup I / UEFA Champions League (17x)
- UEFA Cup / UEFA Europa League (27x)
- Europacup II (5x)
- Intertoto Cup (3x)
- Jaarbeursstedenbeker (1x)
Bijzonderheden Europese competities:
BijzonderheidDatumTegenstanderUitslagPlaatsNaamAantalHoogste overwinning27-09-1972 US Rumelange12-0RumelangeHoogste nederlaag22-09-1965 Real Madrid CF0-5MadridSpeler met meeste wedstrijden29-09-2005 Patrick Paauwe55Speler met meeste doelpunten02-10-1974 Lex Schoenmaker19Bekende (oud-)Feyenoorders
Voorzitters
Feyenoord dankt zijn roem mede aan een aantal buitengewoon capabele bestuurders. Beroemde voorzitters zijn: Leen van Zandvliet, de drijvende kracht achter de bouw van De Kuip; Cor Kieboom, die nauw was betrokken bij de invoering van het betaald voetbal; en Jorien van den Herik, die de club begin jaren negentig redde van de financiële ondergang. Toon van Bodegom is de huidige voorzitter van Feyenoord, hij bekleed deze functie sinds 2018.[52]
Trainers
Feyenoord heeft verschillende bekende trainers gehad. Hieronder een overzicht van de laatste tien trainers, met uitzondering van interim-trainers.
PeriodeNaamNationaliteitVorige clubVolgende clubPrijzenOpmerking(en)2005–2007Erwin Koeman Nederland RKC Waalwijk Hongarije2007–2008Bert van Marwijk Nederland Borussia Dortmund Nederland1× KNVB Beker (2008)Tweede periode2008–2009Gertjan Verbeek Nederland SC Heerenveen Heracles Almelo2009–2011Mario Been Nederland N.E.C. KRC Genk2011–2014Ronald Koeman Nederland AZ Southampton2014–2015Fred Rutten Nederland Vitesse Al-Shabab2015–2019Giovanni van Bronckhorst Nederland Jong Feyenoord/Excelsior Guangzhou R&F1× Landskampioen (2017)2× KNVB Beker (2016, 2018)
2× Johan Cruijff Schaal (2017, 2018)2019Jaap Stam Nederland PEC Zwolle Cincinnati2019–2021Dick Advocaat Nederland FC Utrecht Irak2021–Arne Slot Nederland AZ
Spelers
Naast bekende trainers, heeft Feyenoord ook grote spelers onder contract gehad. Hieronder een overzicht van spelers van Feyenoord die in het verleden verkozen zijn tot Voetballer van het Jaar in Nederland.
PeriodeNaamNationaliteitPrijsBij FeyenoordOpmerking(en)1963Reinier Kreijermaat NederlandVoetballer van het Jaar1959–19671964Coen Moulijn NederlandVoetballer van het Jaar1955–19721965Coen Moulijn NederlandVoetballer van het Jaar1955–19721967Eddy Pieters Graafland NederlandVoetballer van het Jaar1958–19701970Rinus Israël NederlandVoetballer van het Jaar1966–19741971Willem van Hanegem NederlandVoetballer van het Jaar1968–1976, 1981–19831983–1984Johan Cruijff NederlandGouden Schoen1983–19841984Ruud Gullit NederlandVoetballer van het Jaar1982–19851991–1992John Metgod NederlandGouden Schoen1988–19941993–1994Ed de Goeij NederlandGouden Schoen1990–19971999–2000Jerzy Dudek PolenGouden Schoen1996–20012001–2002Pierre van Hooijdonk NederlandVoetballer van het Jaar2001–2003, 2006–20072005–2006Dirk Kuijt NederlandGouden Schoen2003–2006, 2015–20172016–2017Karim El Ahmadi MarokkoGouden Schoen2008–2012, 2014–2018Ambassadeurs
Vanaf 2003 heeft Feyenoord elk seizoen een ambassadeur gehad. Dit waren altijd bekende Rotterdammers. Op de jaarlijkse Feyenoord Open Dag werd de ambassadeur voor het komende seizoen bekendgemaakt, maar in 2008 kwam daar een eind aan, want toen werd Gerard Meijer, 50 jaar lang de verzorger van de club, benoemd tot ambassadeur voor het leven. Hieronder een lijst van deze ambassadeurs:
PeriodeNaamNationaliteitBekend vanOpmerking(en)2003–2004Raemon Sluiter NederlandVoormalig tennisser, tenniscoachEerste ambassadeur2004–2005Lee Towers NederlandZanger2005–2006Dennis van der Geest NederlandVoormalig judoka, presentator2006–2007Robert Eenhoorn NederlandVoormalig honkballer, bestuurder2007–2008Renate Verbaan NederlandPresentatrice, model2008–hedenGerard Meijer NederlandOud-verzorger bij FeyenoordAmbassadeur voor het levenWillem van Hanegem Trofee
De trofee werd in 2014 op de 70ste verjaardag van de naamgever van de ereprijs in het leven geroepen, en wordt op de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie uitgereikt aan een persoon die zich op welke wijze dan ook een echte Feyenoorder heeft getoond.
JaarNaamNationaliteitRolOpmerking(en)2014Willem van Hanegem[53] NederlandOud-speler en -trainerNaamgever van de trofee2015Henk van der Stoep[54] NederlandClubarchivaris2016Jan Mastenbroek[55] NederlandSpelersbegeleider2017Maup Martens[56] NederlandSenior scout2018Pim Blokland[57] NederlandVrienden van Feyenoord2019Jeroen Ibelings[58] NederlandTifo ontwerper2020Peggy Calicher[59] NederlandGeneral Manager SC Feyenoord2021Gerard Meijer[60] NederlandOud-verzorger en ambassadeurMultisportclub
Naast de verschillende voetbalelftallen heeft de club Feyenoord ook nog andere sporten binnen haar organisatie. Sinds medio 2018 is Feyenoord een multisportclub en kent de club de onderdelen: Feyenoord Basketbal, Feyenoord Futsal en Feyenoord Handbal. In het verleden was er ook een honkbalteam: Sparta/Feyenoord. Na een aantal jaar van integreren en oriënteren maakte de club op 22 juni 2021 bekend de volgende stappen te willen zetten met de verschillende sporten.[61] Zo zouden er onder andere maatschappelijke activiteiten geïntroduceerd worden en moest het aantal sporten toenemen.[62]
Zie ook
Externe link
Bronnen, noten en/of referenties- ↑ Vacature bestuurslid Stichting Continuïteit Feyenoord Feyenoord (Persbericht), 23 juli 2018
- ↑ Begrotingen Eredivisie; dit zijn de budgetten van de 18 clubs VTBL, 31 juli 2019
- ↑ (en) UEFA.com Club Ranking
- ↑ Feyenoord krijgt injectie van 17 miljoen RTV Rijnmond
- ↑ Gudde: 'Geen nieuwe spelers in winterstop' RTV Rijnmond
- ↑ Botsing dreigt tussen Feyenoord en gewilde Fer, VI.nl
- ↑ Been gooit handdoek bij gebrek aan vertrouwen Voetbal International, 13 juli 2011
- ↑ Giovanni van Bronckhorst vertrekt bij Feyenoord Voetbal International, 24 januari 2019
- ↑ Jaap Stam wordt de nieuwe trainer van Feyenoord Algemeen Dagblad, 6 maart 2019
- ↑ Stam vertrekt per direct bij Feyenoord Voetbal International, 28 oktober 2019
- ↑ Dick Advocaat nieuwe hoofdtrainer Feyenoord (Persbericht), 30 oktober 2019
- ↑ Advocaat vertrekt na dit seizoen bij Feyenoord en stopt als clubcoach: 'Deze keer echt' Algemeen Dagblad, 1 december 2020
- ↑ Feyenoord contracteert Slot als nieuwe hoofdtrainer voor volgend seizoen NOS, 15 december 2020
- ↑ Sinisterra bezorgt geëmotioneerde Advocaat afscheid met Europees ticket Voetbal International, 23 mei 2021
- ↑ Hermes House Band Discogs.com
- ↑ Lee Towers – Mijn Feyenoord PeterKoelewijn.nl
- ↑ Cock van der Palm – Feyenoord, wat gaan we doen vandaag? Muziek.Bibliotheek
- ↑ Put your hands up for Pi-Air Feyenoordaubry.tripod
- ↑ Songtekst Coentje Coentje Coentje Muzikum
- ↑ Dit is de nieuwe look van Coentje Feyenoord (Persbericht), 20 mei 2021
- ↑ Feyenoord.nl - Olli-mania in Blijdorp Feyenoord (Persbericht), 28 maart 2012
- ↑ Alle Olli's alweer op! RTV Rijnmond, 29 maart 2012
- ↑ "De Telegraaf", 1 oktober 1979. Geraadpleegd op 4 juli 2020.
- ↑ Gerard Tuk, [www.beterdandebeste.nl Beter dan de beste]. Sitrai (26 juni 2020). ISBN 978-90-823962-7-0.
- ↑ Officiële website Feyenoord City
- ↑ De kwestie van vijftig miljoen: welke kant gaat het met Feyenoord op? Voetbal International, 28 maart 2021
- ↑ Feyenoord keurt Business Case nieuwe stadion goed Feyenoord (Persbericht), 28 april 2021
- ↑ Shirtsponsors vanaf 1982 FR4Ever
- ↑ Nieuwe top bij Feyenoord De Telegraaf, 24 november 2018
- ↑ Brus en Van der Laan completeren RVC-Feyenoord Algemeen Dagblad, 5 mei 2020
- ↑ Brus en Van der Laan maken RVC-Feyenoord compleet De Telegraaf, 5 mei 2020
- ↑ Gérard Moussault benoemd tot commissaris Feyenoord (Persbericht), 30 juni 2015
- ↑ Sjaak Troost keert terug als commissaris Algemeen Dagblad, 24 februari 2020
- ↑ Mark Koevermans nieuwe Algemeen Directeur Feyenoord (Persbericht), 26 november 2019
- ↑ Frank Arnesen nieuwe technisch directeur Feyenoord Feyenoord (Persbericht), 20 november 2019
- ↑ Joris van Dijk commercieel directeur Feyenoord Feyenoord (Persbericht), 14 mei 2020
- ↑ Frank Arnesen technisch directeur Feyenoord, Pieter Smorenburg financieel directeur NRC Handelsblad, 21 november 2019
- ↑ Rini Coolen volgt Stanley Brard op bij jeugdopleiding Feyenoord Algemeen Dagblad, 17 mei 2021
- ↑ Raymond van Meenen wordt Head of Operations Feyenoord (Persbericht), 9 augustus 2021
- ↑ Feyenoord maakt stunt officieel: Slot volgt Advocaat op in De Kuip Voetbalprimeur, 15 december 2020
- ↑ Feyenoord neemt ook assistent Pusic over van AZ Voetbal International, 30 januari 2021
- ↑ Van Persie wordt jeugdtrainer bij Feyenoord en krijgt rol bij eerste elftal NU.nl, 16 mei 2021
- ↑ Advocaat met De Wolf en Pot naar Feyenoord NOS, 30 oktober 2019
- ↑ Feyenoord langer door met De Wolf: 'Ik ben heel blij' Voetbal International, 19 maart 2020
- ↑ Ruben Peeters toegevoegd aan performanceteam Feyenoord (Persbericht), 24 mei 2021
- ↑ Arne Slot haalt man die Feyenoord topfit moet maken uit België Algemeen Dagblad, 24 mei 2021
- ↑ Feyenoord scout opnieuw staflid in Alkmaar: clubarts komt over van AZ Voetbalprimeur, 17 mei 2021
- ↑ Omhoog naar:a b c Feyenoord versterkt scoutingsapparaat Feyenoord (Persbericht), 14 april 2021
- ↑ Frank Boer nieuwe teammanager Feyenoord 1 Feyenoord (Persbericht), 14 mei 2021
- ↑ Kersverse Feyenoorder Hulshoff kijkt uit naar nieuwe samenwerking met Slot Voetbal International, 1 juni 2021
- ↑ Danny Mulder trainer Feyenoord Vrouwen 1 Feyenoord (Persbericht), 3 mei 2021
- ↑ Feyenoord vindt in Van Bodegom nieuwe president-commissaris rvc NU.nl, 24 november 2018
- ↑ Feyenoord eert jarig clubicoon Van Hanegem met tribune Feyenoord in Beeld, 20 februari 2014
- ↑ Henk van der Stoep ontvangt Willem van Hanegem Award Feyenoord in Beeld, 13 januari 2015
- ↑ Willem van Hanegem Trofee komt Jan Mastenbroek toe Feyenoord (Persbericht), 12 januari 2016
- ↑ Maup Martens ontvangt Willem van Hanegem Trofee Feyenoord (Persbericht), 11 januari 2017
- ↑ Pim Blokland ontvangt Willem van Hanegem Trofee Feyenoord (Persbericht), 16 januari 2018
- ↑ Willem van Hanegem Trofee naar Jeroen Ibelings FR12.nl, 15 januari 2019
- ↑ Willem van Hanegem Trofee voor Peggy Calicher Voetbal Rotterdam, 14 januari 2020
- ↑ Achtste Willem van Hanegem Trofee naar Gerard Meijer Feyenoord (Persbericht), 12 januari 2021
- ↑ Feyenoord nog zeker vier jaar verder met multisportverenigingen RTV Rijnmond, 22 juni 2021
- ↑ Multisportclub Feyenoord gaat volgende fase in Feyenoord (Persbericht), 22 juni 2021
1 Bijlow · 2 Pedersen · 3 Geertruida · 4 Senesi · 5 Malacia · 6 Diemers · 7 Sinisterra · 9 Jahanbakhsh · 10 Kökçü · 11 Linssen · 14 Nelson · 16 Antonucci · 17 Aursnes · 18 Trauner · 20 Teixeira · 21 Marciano · 23 Baldé · 24 Bannis · 25 Hendriks · 26 Til · 28 Toornstra · 30 Jansen · 32 Hall · 33 Dessers · 43 Benita · 45 Hartjes · 48 Milambo · 49 Troost · 51 Remie · Coach: Slot · Assistent-trainer: Van Persie · Assistent-trainer: Pusic · Assistent-trainer: De Wolf · Keeperstrainer: Benlahsen
huidig: De Kuip
toekomstig: Het Nieuwe StadionTrainingscomplexen:Varkenoord (Academy, Vrouwen en Amateurs) · 1908 (Mannen)Derby's:Rotterdamse derby (met Excelsior en Sparta) · De Klassieker (met Ajax) · Zuid-Hollandse derby (met ADO Den Haag) · Rijnmondderby (met o.a. Dordrecht, SVV en Xerxes)Overig:Dat ene woord - Feyenoord · Feyenoord City · Feyenoord Fetteh · Feyenoord TV · Harde kern · Categorie
Mannen
1954/55 · 1955/56 · 1956–1988 · 1988/89 · 1989/90 · 1990/91 · 1991/92 · 1992/93 · 1993/94 · 1994/95 · 1995/96 · 1996/97 · 1997/98 · 1998/99 · 1999/00 · 2000/01 · 2001/02 · 2002/03 · 2003/04 · 2004/05 · 2005/06 · 2006/07 · 2007/08 · 2008/09 · 2009/10 · 2010/11 · 2011/12 · 2012/13 · 2013/14 · 2014/15 · 2015/16 · 2016/17 · 2017/18 · 2018/19 · 2019/20 · 2020/21 · 2021/22
Vrouwen
2021/22
Ajax · AZ · SC Cambuur · Feyenoord · Fortuna Sittard · Go Ahead Eagles · FC Groningen · sc Heerenveen · Heracles Almelo · N.E.C. · PEC Zwolle · PSV · RKC Waalwijk · Sparta Rotterdam · FC Twente · FC Utrecht · Vitesse · Willem II
Voormalig: R.C. & V.V. Achilles · RVV AGE · SV Anadolu · BZC '95 · RC & FC Concordia · CVV · CVV Mercurius · SV DEHMusschen · DHZ · RC & FC Olympia · DOTO · Excelsior Pernis · VV GGK · RSV HION · RVV Hillesluis · RVV Kocatepe · SV Lombardijen · SC Maasstad Tediro · Noorderkwartier · PSV Hermandad · Rapiditas · RFC Rotterdam · RSM · RVV Schiebroek '94 · TOGR · RC & VV Victoria · SC Zuiderpark · Zwart-Wit '28
Navigatiemenu
- Niet aangemeld
- Overleg
- Bijdragen
- Account aanmaken
- Inloggen
Informatie
Hulpmiddelen
Afdrukken/exporteren
In andere projecten
In andere talen
'
Crea il tuo sito web con JouwWeb